Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ


Η μουσική σχετίζεται άμεσα με την κίνηση  του σώματος (ρυθμός-αρμονία).Υπό τους μουσικούς ήχους το σώμα εκτελεί συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες έρχονται σε συνάρτηση με τον ρυθμό της μουσικής. Έτσι, σχηματίζετε μια αρμονία και παρουσιάζετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Οι αρμονικές κινήσεις ή αλλιώς χορός μπορούν να διδαχθούν και έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη βελτίωση και την εμπλουτισμό των κινήσεων μας αλλά και μας προσφέρει ευχάριστη εκγύμναση του σώματος. Όμως με την εναλλαγή μουσικών ακουσμάτων , διαφοροποιείται η τάση του σώματος να συνηθίσει έναν συγκεκριμένο ρυθμό πχ Βαλς,(3/4) , Ντίσκο μέχρι Θράς μέταλ ! με άλλα λόγια όσο αλλάζει το τέμπο τόσο πιο πολύ ποικίλει η ταχύτητα των κινήσεων.
Επίσης, όπως η μουσική συνοδεύετε από ρυθμούς οι οποίοι στο πεντάγραμμο μεταφράζονται σε κλάσματα έτσι και στη  γυμναστική εκτελούνται κινήσεις με συγκεκριμένο ρυθμό και διάρκεια (όπως οι μουσικές αξίες , πχ όπως στα 4/4 έχουμε 4 χρόνους με διάρκεια ενός τετάρτου έτσι και στη γυμναστική επαναλαμβάνουμε ισόχρονες κινήσεις σε καθορισμένο χρονικό διάστημα και σε συγκεκριμένο ρυθμό. Όπως προαναφέραμε τα είδη μουσικής ποικίλουν σε εύρος ρυθμών έτσι και τα είδη χορού (που συνοδεύονται από την κατάλληλη μουσική, πχ  Σάλσα, Ρούμπα, Ζεϊμπέκικο, Breakdance, Σύνχρονο, Rock & Roll,Παραδοσιακά, Jive, Techno, Swing κτλ)
Παρατηρούμε ότι πάνω στη σκηνή ένα μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών εκτελεί διάφορες κινήσεις την ώρα που δίνει τη συναυλία του είτε με απλές κινήσεις όπως  ο M.Jagger, ο Ozzy, ό Axel Rose είτε χορεύοντας  περισσότερο, ιδίως στην Pop μουσική, όπως πχ ο M.Jackson. Η χρήση της κίνησης κατά τη διάρκεια μιας μουσικής παράστασης δίνει ενέργεια στο κοινό και καθιστά τη συναυλία πιο ενδιαφέρουσα.
Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν επηρεάζεται η σωματική διάπλαση από την μουσική αλλά μόνο από τη γυμναστική. Εντούτοις, η μουσική και η γυμναστική έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία· αλληλοσυνεργάζονται, αλληλοσυμπληρώνονται και σε συνδυασμό το ένα με το άλλο δίνουν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου