Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ


ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η μουσική με λίγα λόγια
Η μουσική είναι η τέχνη που έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους ανθρώπους και να τους γεμίζει με ποικίλα πραγματικά και εξωπραγματικά συναισθήματα. Ο άνθρωπος έχει συνδέσει κάθε συναισθηματική του κατάσταση με την ανάλογη μουσική και στην ουσία αποτελεί το "soundtrack" της ζωής του. Η μουσική αποτυπώνεται στο πεντάγραμμο και μπορεί να υποστεί ότι αλλοίωση και εμπλουτισμό μπορεί να έχει ένας πίνακας ζωγραφικής και πολλά παραπάνω. Η "Τέχνη του ήχου" επίσης μας μεταδίδει ηθικά διδάγματα και επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές μας κινήσεις , τη συμπεριφορά και γενικά τον τρόπο ζωής μας.

Η ετυμολογία της λέξης Μουσική
Μουσική , η λέξη είναι αρχαία ελληνική , σήμαινε γενικά κάθε τέχνη που βρίσκεται κάτω απ'τη προστασία των μουσών , εκτός  από τις εικαστικές τέχνες και την αρχιτεκτονική που απευθύνονται μόνο στα μάτια. Μερικές φορές η λέξη είχε και την σημερινή σημασία που όμως τότε αποδίδονταν με τη λέξη αρμονική . Σήμερα στα νέα ελληνικά είναι η τέχνη που με μοναδικό υλικό της τον ήχο έχει σαν σκοπό της να εκφράζει ιδέες και αισθήματα (απόλυτη μουσική) να ενισχύσει την δύναμη του λόγου (εκκλησιαστική , θεατρική μουσική) τη ρύθμιση της κίνησης (μουσική χορού) ή να αποδώσει εικόνες φαινόμενα και έννοιες διάφορων αναγνωσμάτων (προγραμματιστική μουσική). 

Μουσική και γεωγραφία :
   Η μουσική του κάθε τόπου είναι ξεχωριστή και επηρεάζει σημαντικά τη των κατοίκων του. Κάθε τόπος έχει διαφορετικά γνωρίσματα όπου έρχονται σε συνάρτηση με το ανάγλυφό του. Σημαντικό ρόλο παίζει το κλίμα του κάθε τόπο και οι μουσικές επιρροές. Τα όργανα διαφέρουν από μέρος σε μέρος το ίδιο και οι μουσικοί , οι οποίοι , ανάλογα με την μουσική παιδεία με την οποία έχουν μεγαλώσει. Επίσης και ας μην υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε γεωγραφικούς τόπους της ίδιας χώρας, μπορούμε να επισημάνουμε σημαντικές μουσικές διαφορές.
   Τέλος, κάθε γεωγραφική περιοχή δημιουργεί μουσικούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , όπου εκπροσωπούν την μουσική ιδεολογία του τόπου από τον οποίο κατάγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου